Gevaarlijke stoffen in goederentrein zorgen voor grote brand in Ohio

In de Amerikaanse staat Ohio zijn vijftig wagons van een goederentrein ontspoord. Door de ontsporing is een grote brand ontstaan met dikke rookwolken tot gevolg. Die zijn volgens meteorologen zo groot dat ze ook op de weerradar te zien zijn.

Het gaat volgens spoorwegmaatschappij Norfolk Southern om een trein met meer dan honderd wagons welke ontspoordde. Twintig van deze wagons vervoerden volgens de maatschappij gevaarlijke stoffen. Het is niet duidelijk om wat voor stoffen het precies gaat, maar Norfolk Southern zegt dat er ontvlambare stoffen bij zitten, en stoffen die een gevaar vormen voor het milieu.

Een gedeelte van het dorp East Palestine, dat naast de spoorweg ligt, is vanwege de brand ontruimd. Het gaat om een gebied binnen 1,5 kilometer van de spoorlijn. Mensen worden opgevangen in een school en een gemeenschapshuis. Wie buiten het gebied woont, wordt geadviseerd binnen te blijven. In East Palestine is de noodtoestand afgekondigd.

Brandweerlieden proberen het vuur onder controle te krijgen en de brandhaarden te lokaliseren. Wat er precies in brand staat is niet duidelijk. Medewerkers in beschermende pakken onderzoeken of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Het blussen van de brand wordt bemoeilijkt door de kou: in East Palestine vroor het afgelopen nacht 12 graden.

In Nederland is het vervoer gevaarlijke stoffen geregeld in het RID

bron: NOS
Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in RID, Veiligheidsadviseur en getagd met , , , .