RID veiligheidsadviseur | Safetynet Nederland

Aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid spoor vervoer deels opgevolgd

Het in veilige banen leiden van overwegpassages door bijzondere voertuigen en het geven van instructies bij de oversteek van overwegen in uitzonderlijke situaties door ProRail moeten beter. Dat vindt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Beide zijn aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar aanleiding van een ernstig ongeval in Dalfsen in 2016. De aanrijding in Hooghalen in mei 2020 laat volgens de ILT zien dat toezicht noodzakelijk blijft. 

Naast begeleiding van het veilig passeren van overwegen, blijft de ILT de samenwerking tussen de spoor- en de chemiesector volgen. Ook dit was een aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV). Dit naar aanleiding van het ernstige spoorwegongeval in Tilburg (2015). “Wij zien dat de chemiebedrijven en brancheorganisaties nauw samenwerken en na risicoanalyses de maatregelen nemen die binnen hun mogelijkheden liggen”, zegt Inspecteur-generaal Jan van den Bos.

Twee van de vijf aanbevelingen die vorig jaar nog door de ILT werden gevolgd, zijn inmiddels afgevinkt. Zo stopt de Inspectie met het volgen van overleggen met wegbeheerders door ProRail, omdat hierover inmiddels voldoende afstemming is. Ook is het ontwikkelen van een waarschuwingssysteem voor de machinist voor een object op de spoorwegovergang is een aanbeveling die niet meer gevolgd wordt door de ILT. Niet omdat zo’n systeem er inmiddels is en goed werkt, maar omdat volgens ProRail en het ministerie van IenW de kosten niet vinden opwegen tegen de baten van zo’n systeem.

Beide aanbevelingen kwamen voort uit het onderzoek van de OvV naar het ongeval in Dalfsen. Hier ontspoorde in 2016 een reizigerstrein van Arriva nadat deze op een overweg tegen een hoogwerker aanreed. De machinist kwam hierbij om het leven en zes reizigers raakten gewond. In Tilburg ontstond een jaar eerder een kop-staartbotsing toen een reizigerstrein tegen een stilstaande goederentrein met gevaarlijke stoffen aanreed. Door de botsing ontstond lekkage aan de achterste wagen van de goederentrein die gevuld was met gevaarlijke stoffen. Hierbij raakten acht personen gewond.

Sinds het ongeval in Tilburg is er volgens de Inspectie veel ondernomen door chemiebedrijven en hun brancheorganisaties om de veiligheid van het vervoer van gevaarlijke stoffen over het spoor te verbeteren. Voorbeelden hiervan zijn: het maken van risicoanalyses, het toepassen van headshields  (om de impact van een botsing op te vangen en de tank te beschermen) op goederenwagens voor het vervoer van gevaarlijke stoffen, het gebruik van gps-trackers om inzicht te krijgen in de route van een transport of het maken van afspraken met spoorwegondernemingen over de te rijden routes.

bron: spoorpro

Ook op zoek naar een RID veiligheidsadviseur? Wij zijn u graag van dienst.

Facebooktwitterlinkedinyoutubeinstagramby feather
Geplaatst in RID, Veiligheidsadviseur en getagd met , , .